LASSE PAAJANEN
Kuvat Esko Tainio ja Olli Puntila
Helsingin edustalle ulkosaaristoon rakennettiin tsaarinvallan loppuaikoina mahtava merilinnoitus Pietarin puolustukseksi. Tarkoitus oli sulkea saksalaisten etenemisura Suomenlahtea pitkin Pietariin. Yksi linnake rakennettiin Isosaaren lähellä olevaan Kuivasaareen. Nykyisin Kuivasaari on Puolustusvoimien hallinnassa ja Suomenlinnan Rannikkotykistökilta vastaa saarella olevan Rannikkotykistömuseon isännöinnistä.
Kuivasaaressa on ehkä maailman ainoa jäljellä oleva 305 mm:n kaksoistykkitorni. Tykki on venäläisen Obuhovin tehtaan valmistama (350/52 O), se on vielä kunnossa. Sillä ammutaan kunnialaukauksia ns. vesilaukauksia, kranaatin sijasta käytetään 500 kg:n vedellä täytettyä muovipussipötköä. Kunnialaukauksia ammutaan esim. Itsenäisyyspäivinä, kun Suomi täyttää tasavuosia. Lähes 500 kiloa painavilla kranaateilla ammuttaessa kantama on yli 40 km ja korkeussuunnassa 10 km.
RUK 120-kurssin perinneyhdistyksen hallituksessa pohdittiin tutustumisretken järjestämistä Kuivasaaren Rannikkotykistömuseoon jo vuonna 2014. Kun vuosikokouksen pitäminen tällaisen retken yhteydessä oli hankalaa, retken järjestäminen lykkääntyi. Kun vuoden 2017 vuosikokous oli saatu järjestymään Mikkelin matkan yhteyteen toukokuun alkuun, niin päätetiin, että Kuivasaaren retki tehdään kesällä 2017. Perinneyhdistyksen hallitusta hieman askarrutti miten osallistujia riittää kahdelle näin lähekkäin olevalle tapahtumalle.
Retkeä varten varattiin IHA-Lines Oy Helsinki Cruise -risteilytoimistosta m/s Merisaukko risteily-alus. Laivaan mahtui 48 matkustajaa. Arvelimme retkelle tulevan 35-40 osallistujaa.
Retki osoittautui yllättävän kiinnostavaksi, sillä ilmoittautuneita oli 47 ja retken oppaana toiminut Suomenlinnan Rannikkotykistökillan Kuivasaaren isäntä Mikko Lahtinen oli 48:s.
Retkelle lähdettiin ms Merisaukolla Kauppatorin rannasta tiistaina 6.6.2017 klo 11.00
Kylmän kevään ja alkukesän jälkeen ilma oli lämmin ja aurinkoinen. Merimatka kesti Kuivasaareen 45 min. Kuivasaaren päästyämme oppaamme Mikko Lahtinen kertoi aluksi koko porukalle Kuivasaaren linnoittamisen historiaa.
Lahtisen esitys herätti paljon kysymyksiä ja aiheutti vilkasta keskustelua. Sama jatkui myös tykeillä, retkeläiset olivat kiinnostuneita monista yksityiskohdista, kysyttävää riitti niin että aikataulu teki tiukkaa. Rannassa jakaannuttiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä lähti Mikko Lahtisen johdolla tutustumaan ”Kuivasaaren järeään”, ylvääseen 12-tuumaiseen tykkivanhukseen. Toinen ryhmä järjestäytyi laivahenkilökuntaan kuuluneen ”kansitytön”kanssa Kuivasaaren rannassa olevaan parakkiin ruokailuun. Ruokana oli laivayhtiön kautta tilattu lohilaatikko lisukkeineen. Lohilaatikko oli erinomaista, sitä kehuttiin joukolla. Noin tunnin kuluttua oli vaihto; ruokaillut ryhmä lähti tykeille ja tykeillä ollut ryhmä tuli ruokailemaan;
Kaikki järjestelyt sujuivat sikäli hyvin, että paluumatkalle pääsimme lähtemään hieman yli klo 14.
Paluumatkan aikana Olli Puntila kiitti avuliasta laivahenkilökuntaa ja asiantuntevaa opastamme Mikko Lahtista sekä luovutti hänelle 50-vuotisjulkaisumme. Olli kertoi myös ensi kevääksi suunnitellusta Tampereen matkasta. Huhtikuussa 2018 tulee kuluneeksi 100 vuotta Tampereen taisteluista. Vuoden 2018 vuosikokous pidetään Tampereella 24.4.
Takaisin Kauppatorin rannassa olimme aikataulun mukaisesti klo 15.